Kitap Okuma Algoritması

 Hem bana sorulan soruların başında gelen, hem de benim üzerine çokça düşündüğüm bir mesele var:

Hangi kitaplar okunmalı?

Bu soruyu da bir tık yükseltiyorum:

Hangi kitaplar, hangi sırayla ve ne zaman okunmalı?


Kısıtlı ömürde, okunması gereken kitapların ürkütücü varlığını idrak ettiğimden bu yana; hangi kitapları okumanın ve önceliği ne şekilde belirlemek gerektiğinin üzerine hayli kafa yordum. Zamanla şöyle bir algortima geliştirdim:

İlk olarak, kendimi hangi alanlarda geliştirmek istediğimi belirledim. Bu alanlar üzerinde belli başlı kitaplar ve yazarlar seçtim. Kronolojik olarak bir sıra belirledim. Kitap sipariş ederken bu kararıma sadık kaldım.

Örnek vermek gerekirse;

Kendimi geliştirmek istediğim 9 alan var.  Bu alanlar: Türkçülük, Bilim, Türk Tarihi, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Şiir, Endüstri Mühendisliği, felsefi ve edebi altyapısı olan Romanlar.

Meselâ  Türk Tarihine başlanacaksa en başta Ana Hatları ile Türk Tarihi okunmalı, daha sonra Türk Tarihinin ilgililenilen kısmına yoğunlaşılmalı. Bunu yaparken de tarihin bir bilim olduğunu bilen ve bilim adamı sıfatının hakkını veren yazarlardan okunmalı.

Hazır blog yazmak vergiye bağlanmamışken daha da detaya gireyim:

Benim son kitap algoritmam da, yukardaki 9 alana göre hazırlanmış bir algoritmadır.

-Türkçülük ve Milli Edebiyat 

- Bir Toplum Nasıl İntihar Eder? (Bilim)

- Kök Tengri'nin Çocukları (Tarih)

- Kahramanların Doğuş Miti (Psikoloji)

- İbni Haldun (Sosyoloji)

-Aristotales (Felsefe)

- Bilimsel Yöntemin Ilkeleri (EM)

- Güz Şiirleri 

- Mutlu Ölüm (Roman)

Bu algoritma veya başka bir algoritmadaki kitapları seçerken yazarlar için hem mantık açısından hem de keyfi açıdan sınırlamalar koyulması gerekir.

Herhangi bir dogması olan yazardan bilim ve felsefe okunmaz.

Vatanını satan adamın romanı alınmaz, gibi...


Bu algoritma, benim işime çok yaradı. Kitap okumayı, hangi kitapların başta okunması gerektiğini ve ilgilendiğim alanlarda öncelik seçmeyi sağladı.

Vaktiyle benim gibi; hangi alanda,hangi kitabı, nasıl bir öncelik ile okumayı belirlemekte zorlanıyorsanız, ilgi alanınıza göre böyle bir  algoritma geliştirmek işinize yarayabilir.

Esenlikler.








Yorumlar

  1. Felsefeye henüz başlayan arkadaşlar için klasiklerden önce Nigel Warburton adlı yazarı öneriyorum.Felsefenin belli başlı konularını ve tarihini öğrenmek için güzel bir başlangıç olabilir.Saygılarımla,iyi okumalar.

    YanıtlaSil
  2. Felsefeye henüz başlayan arkadaşlar için Nigel Warburton adlı yazarı öneriyorum.Hem felsefenin belli başlı konularını hem de tarihini öğrenmek için güzel bir başlangıç olabilir.Saygılarımla,iyi okumalar.

    YanıtlaSil
  3. Felsefeye henüz başlayan arkadaşlar için Nigel Warburton adlı yazarı öneriyorum.Hem felsefenin belli başlı konularını hem de tarihini öğrenmek için güzel bir başlangıç olabilir.Saygılarımla,iyi okumalar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar