Evrim Neden Önemlidir?

 Evrim'in en önemli özelliği, ilk canlılıktan bugüne kadar devam etmesi ve devam edecek olmasıdır. Yani, bir doğa yasası durumundadır.
Evrim Kuramı ise, Evrim Yasasını ve mekanizmalarını açıklayan hipotezlerin toplamıdır.
 Doğal Seçilim, Yapay Seçilim, Cinsel Seçilim, Gen Sürüklenmesi, Mutasyon, Akraba Seçilimi... Bunlar Evrimin bazı önemli mekanizmalarıdır. Bu mekanizmaları açıklamak için Evrimin 'nasıl' gerçekleştiğine dair varsayımlar ve teoriler üretilmesine tümden Evrim Kuramı denir.
Evrim Kuramı, cennetmekân Darwin'den sonra çok değişmiş, bugün Doğal Seçilim'den daha fazla Evrim'i etkilediği öne sürülen Gen Sürüklenmesi mekanizması bulunmuş ve Darwin'in bazı dedikleri yanlışlanmıştır.
 Ancak bu durum doğa yasası olan Evrim'i etkilememiştir. 'Canlığa ne oluyor?' sorusunun cevabı sabittir: Evrim geçirdi ve geçirmeye devam ediyor.

Evrim'in bu teorik bilgilerinin yanı sıra, asıl ilginç husus, Evrim'in günlük yaşantımızı nasıl etkilediği ile ilgilidir.

Eş seçerken gen dizilimini bilmediğimiz hâlde bizimle genleri uyumlu eşler seçmemiz;

Erkeklerin ince bel, geniş kalçalı kadınları daha seksi bulması;

Kadınların güce olan zaafları;

Erkeklerin farkında bile olmadan, bebekleri hoplatıp zıplatarak bebeklerin nabzını yükseltecek oyunlar oynaması...
Ve daha nice içgüdü, bize evrimin mirasıdır.

Görüldüğü gibi, bir doğa meselesi olan Evrim, sosyal hayatı birçok konuda derinden etkilemektedir. Bu yüzden Evrim'in anlaşılması ve öğrenilmesi sadece doğa bilimcilerinin işi değildir.

Feminizmi ele alalım. Radikal feminizm başta olmak üzere, birçok feminist akımının, ne doğadan ne de Evrim'den haberleri vardır.
Kadının ev işlerinde daha ön planda olması, bebeklerle daha çok ilgilenmesi veya kadınların hayatlarına aldığı erkeğin otoriter olmasını istemesi, Feministlere göre hep toplumsal baskı yüzüne böyle olmuş olduğundandır. Ataerkil düzendeki toplumsal baskı ortadan kalksa böyle şey olmazmış gibi bir hava yaratma çabaları... 
Burada, 'Bilimsel Düşünme' makaleme atıf yapmak istiyorum.
Feministler ortaya yanlışlanamayacak bir teori attığı için, işi bilmeyenlere güzelce bu teoriyi yutturacaklardır. Ne de olsa bahsettikleri Ataerkil düzeni kaldırıp test etme imkânımız yoktur.  Ama bereket versin ki, bu teori artık modern bilimde tamamen de test edilemez değildir. Misâl, erkek çocuklarının silahlı, kız çocuklarının ise bebekli oyuncaklar tercih etmesi, ataerkil düzenin değil, evrimsel genlerin sonucudur. Henüz baskı nedir bilmeyen bebeklerin üzerinde bu denenmiştir. 

Kadınların otoriter ve güçlü erkek istemesi, bazı itaatlerden haz duyması ve daha nice insan olguları, bir doğa yasasının sonucudur; feminizmin iddia ettiği gibi tamamen toplumsal düzenin değil.

Feminizm bizler için güzel bir örnektir. Doğa yasalarına dayandırmadan sosyal meseleler çözülemez. Eğer, Evrim'i hakkıyla öğrenmez, Evrim'den bizlere kalan mirası bilmezsek, insanı ve toplumu doğru yorumlayamayız. Feministler gibi, neden sonuç ilişkisi kuramaz, meseleleri dar çerçeveden görür; çözüm üretmek yerine sorunun parçası oluruz.




Yorumlar

  1. Esenlikler.Kırmızı hap(redpill) akımını duydunuz mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyduysanız ne düşünüyorsunuz?

      Sil
    2. Esenlikler. Benim yazmış olduğum bu yazıda geçen sürede fikirlerimin bir kısmı değişti. Kırmızı hap'ın fikirlerinin %50'sine katılsam da geri kalanına muhalifim. Twitter'da bu konu hakkında bir yazı paylaşmıştım.
      Boğun varlığını unuttuğum için de sorunuzu yeni görebildim. Kusuruma bakmayın

      Sil
    3. Bu arada bu yazıyı yazarken Kırmızı haptan haberim yoktu.

      Sil
  2. Sadece Feminizm belgeselini izledim. Tavsiye de ederim, güzel ve önemli bir belgeseldir.

    YanıtlaSil
  3. Evrimi öğrenmek,en azından anlamlandırmak için '50 Soruda Evrim' kitabı birebir.Gayet açıklayıcı ve bilgilendirici olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları da sağlam kitaptır.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar